Over Rita

MIJN PERSOONLIJKE VERHAAL

Ik ben een alleenstaande moeder met een jonge zoon. Alleenstaand ben ik vaker geweest. Langer dan dat ik in een relatie heb gezeten. Heel veel dingen in mijn leven heb ik alleen moeten doen. Alleen heb ik over vele hordes moeten springen om ergens te komen. Zo denk ik terug aan de periode in 2009 dat ik het financieel niet makkelijk had.

Ik kwam net uit een relatie. Deelde voor het eerst een huishouden met iemand. Iemand waarvan later bleek dat hij financieel niet sterk was. De relatie eindigde en ik ging uit het huis. Ik had hard gevochten om een huis voor mezelf te vinden en dat was gelukt. Binnen een paar maanden had ik een leuke huurwoning in Amsterdam. Eenmaal gesetteld kreeg ik een brief over een huurachterstand voor de woning waar ik samenwoonde. Ik begreep het niet, maar ik was hoofdelijk aansprakelijk. Mijn ex, die was niet meer in het land. Daarna kreeg ik een brief over een achterstand op een lening die ik nooit was aangegaan. Wat gebeurde er?! Ik had net een vervelende periode afgesloten en was klaar om mijn leven te starten als vrijgezelle jonge vrouw. En nu dit?

Er was fraude gepleegd met mijn persoonsgegevens, maar hoe kon ik dat aantonen? De lening was online aangevraagd met mijn gegevens. Ik had geen bewijs. Ze hadden zelfs een kopie van mijn paspoort!! Ik was ten einde raad. Ik moest het betalen. Dit samen met de huurachterstand kwam op meer dan € 10.000,- aan schuld. In die periode werkte ik 2 jaar als adviseur bij een bank in Amsterdam. Ik adviseerde mensen over geld en verzekeringen. Ik adviseerde mensen over geld en zat nu zelf met financiële problemen. Ik moest de achterstand betalen, maar ook mijn huidige huur en andere vaste lasten. Mijn inkomen was goed op papier, maar ik kwam te kort. Hulp van instanties kreeg ik niet.  ‘Mevrouw, uw inkomen is modaal. U moet zelf betalingsregelingen treffen’. Modaal?? Ja, op papier misschien.

alleen

Zo zou ik dit zelf moeten oplossen. Het eerste dat sneuvelde was het betalen van mijn ziekenfonds. Ik zorgde ervoor dat ik niet meer dan 2 maanden achterstand had. Zo probeerde ik deurwaarders te voorkomen. Ik betaalde het om de maand tot ik het opeens 2 maanden achter elkaar niet kon betalen. Daarna was de keuze: betalen en niet eten of niet betalen en deurwaarder. Ik koos voor het eerste. Ruim een half jaar had ik € 5,- over om de hele maand te eten en naar mijn werk te gaan. Ik leefde op noodles en probeerde vaak te eten bij familie of vrienden.

overleven

Niemand van mijn familie of vrienden wisten dat ik problemen had. Ik had het nooit aan iemand verteld. Schaamte. Want hoe kan ik advies geven over geld en zelf problemen hebben. Ik? Nee, dat kon ik niet naar buiten brengen. In de pauzes op het werk ging ik alleen naar buiten of ik sloeg het over, zogenaamd omdat ik veel werk te doen had. Soms nam ik noodles mee. ‘Ik ben bezig met afvallen’ zei ik dan. Alles om maar niet te laten zien dat ik geen geld had.

Uiteindelijk werd het iets beter. Ik hield iets meer over en ik betaalde de schuld af. Totdat ik zelf een lening kon afsluiten en de rest van de schuld samen met mijn andere achterstanden ineens kon afbetalen. Ik had uitgerekend dat een lening toen voordeliger was en de maandelijkse betalingen binnen mijn budget pasten. Er kwam een soort van rust. Ik focuste op mijn carrière. Ik moest meer geld verdienen zodat ik nooit meer financieel in de problemen kon raken. Ik moest een buffer hebben zodat ik altijd geld achter de hand had. Ik volgde cursussen en groeide verder naar de functie van financieel adviseur. In 2012 kocht ik mijn eerste eigen woning en het restant van de lening die ik nog had kon ik toen meefinancieren.

ik was schuldvrij!

Vandaag? Woon ik als alleenstaande moeder in mijn tweede koopwoning, zonder schulden.

Ik blik terug naar dit moment in mijn leven en ook al doet het pijn, ik ben trots op mezelf. Deze periode in mijn leven heeft mij veel geleerd en is de grootste motivatie waarom ik nu mensen help met financiële problemen.

‘Ik heb in jouw schoenen gestaan.’

En dit is nog maar het begin van mijn verhaal.
Financiële problemen kunnen gepaard gaan met mentale en fysieke problemen. Ook ik had daar last van. Tijdens die periode en erna. Het behouden van financiële stabiliteit is hard werken. Het is een proces dat nooit eindigt. Je hebt goede en minder goede momenten. Maar het feit dat je een vangnet hebt, maakt die minder goede momenten net goed genoeg om weer op te staan en verder te gaan. Celest Financial Education kan jouw vangnet zijn in deze moeilijke periode.